Vahva osa suurempaa

Olemme osavalmistuksen varma kumppani. Yhteinen menestymisen tahtomme on avain pitkäaikaiseen kumppanuuteen.

Koneistamojen joukossa Lapinlahden Koneistus on toimintatavoiltaan erottuva, kansainvälistyvä perheyhtiö, jolla on vahvat juuret ja selkeät, tunnistetut vahvuudet. Olemme kehittäjäyritys, joka uudistaa alalle tyypillisiä tapoja tehdä työtä ja ymmärtää asiakkaan tarpeet. Ideologiamme näkyy asiakkaillemme sujuvana palveluna ja kustannustehokkuutena.

Visiomme mukaisesti kehitymme yhdessä asiakkaidemme ja yhteistyökumppaneidemme kanssa. Tähtäämme jatkuvasti merkittävämmäksi koneistuksen asiantuntijaksi, joka hyödyntää koneiden tekniikkaa täysimääräisesti ja käyttää älyään uuden tiedon hankkimiseen ja soveltamiseen. Tuloksena on korkeatasoista ja arkijärkistä, digitaalisuutta hyödyntävää koneistamista: monimutkaisia tuotteita mahdollisimman tehokkaasti.

Pidämme huolen, että toiminnan keskiössä on aina ihminen, sillä kasvu, osaaminen ja korkea laatu ovat lähtöisin asiakkaidemme ja henkilöstömme kehityksestä. Yhteisö tehtaallamme kannustaa, kiittää, kehittää ja kehittyy joka päivä. Työnilo ja tekemisen meininki tehtaassamme on käsinkosketeltavaa: olemme ylpeitä ollessamme asiakkaidemme kautta vahva osa suurempaa.

Poikkeuksellisen lämminhenkinen perheyhtiö

Lapinlahden Koneistus on yritys, joka elää arvojaan todeksi. Tutkimme jatkuvasti uutta ja kehitämme toimintaamme asiakkaamme eduksi.

Lapinlahden Koneistuksen juuret ovat syvällä Lapinlahden teollisessa maaperässä. Sitä voisi oikeastaan kutsua puun pistokkaaksi, joka juurtui emopuunsa lähelle. Se itsenäistyi ja lähti reippaasti kasvamaan, vaikka kasvun vuodet sattuivatkin Suomen ankeisiin taantumavuosiin.

Juuret

Lapinlahdella toimivan, kiinteistö- ja tienhoitolaitteita valmistavan Lametal Oy:n omistajat vaihtuivat vuonna 2003. Varsin pian yrityksessä huomattiin, että koneistuksen ulkoistaminen olisi järkevää useastakin eri syystä. Palvelu haluttiin kuitenkin pitää lähellä, jotta yhteistyö olisi vaivatonta. Ratkaisu oli kokenut koneistaja, jolta löytyy yrittäjyyden paloa ja jolle Lametalin laitekanta on tuttu. Niinpä Lametalilla yli 13 vuotta työskennellyt Erkki sai käänteentekevän puhelun maaliskuussa 2005.

Alkumetrit

Oli syntymässä uusi yritys, jolle tarvittiin nimi. Päätimme pysyä konstailematta siinä, mitä yritys on: paikkakunnastaan ylpeä koneistamo. Lapinlahden Koneistus perustettiin 20.6.2005, ja Erkki aloitti toimitusjohtajana, mutta myös pajansa ainoana työntekijänä. Taakse jäi varma palkkatyö.

Tuolloin elettiin kuitenkin nousukautta, ja työtä alkoi tulla uudelle yrittäjälle enemmän, kuin niitä yksin ehti tehdä. Niinpä seuraavana kesänä nousi uusi, 400-neliöinen tuotantohalli, johon mahtui muutama uusi konekin. Koneille tarvittiin käyttäjiä, ja vähitellen talossa oli yhden sijaan viisi työntekijää.

Toimitusjohtaja ei tuohon aikaan juuri toimistossa istunut, eikä siihen voinut kokopäiväisesti ryhtyä vuoden 2007 alussa taloon tullut Mirjakaan. Entinen artenomi ja yritysneuvoja-tradenomi löysikin itsensä kirjaimellisesti sorvin äärestä. Työtä oli paljon, ja uutta tuli lisää. Vajaassa vuodessa uusi tuotantohalli oli täynnä. Taas oli alettava suunnitella uutta.

Vastamäki

Lapinlahden Koneistuksen perusajatuksena on aina ollut, että yksin et ole mitään. Lähdimme alusta asti rakentamaan viisasta verkostoa, josta hakea tukea ja turvaa silloin, kun omat taidot eivät riitä. Kun yritys lähti rajuun kasvuun v. 2007, investoimme koneisiin, palkkasimme uusia ihmisiä ja suunnittelimme uutta tuotantotilaa. Kaikki tämä olisi ollut yksin mahdoton tehtävä.

Finnveran, TE-keskuksen (ELY), Rautainen Savo -palvelun, hyvien asiantuntijakonsulttien ja Viitostien Ykköstilojen avulla Lapinlahden Koneistus Oy rohkeni astua uudelle kehitysportaalle ja muutti uuteen tehdashalliin tammikuussa 2008. Talossa oli uusia koneita ja innokkaita ihmisiä. Elämä hymyili, vaikka velkaa oli paljon. Sitten tuli musta marraskuu 2008. Työt loppuivat kuin seinään. Suomi hiljeni.

Opintie

Sanotaan, ettei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Jos tuota dramaattista pudotusta ei olisi tullut, emme olisi ymmärtäneet pysähtyä ajattelemaan. Nyt oli pakko. Jälleen tukiverkosto osoittautui kullanarvoiseksi. Vähintään yhtä kullanarvoiseksi osoittautui lojaali työyhteisö. Pala kerrallaan kehitimme toimintaa: mietimme, missä olemme hyviä ja mitä pitää parantaa, ja niinpä laiva ei kaatunutkaan. Seurasi vaikeita vuosia, silti vähän kerrassaan yritys kasvoi ja kehittyi. Lapinlahden Koneistus Oy nousi pienestä yhden miehen pajasta varteenotettavaksi kumppaniksi isoille taloille, jotka odottavat toimittajiltaan vahvaa kehityshalua ja toimintavarmuutta.

Tänään

Tänä päivänä Lapinlahden Koneistus työllistää 17 henkilöä. Tuotantokoneet ovat modernisoituneet ja kappaleenkäsittelyrobotteja on tullut keventämään ihmisten työtä. Tekeminen on siis yhä enemmän prosessien ohjaamista ja yhä vähemmän likaista pajatyötä.

Yrityksen arvot ovat vahvat, ja kaikkien tekeminen perustuu niihin. Lapinlahden Koneistus on aina koettu perheyritykseksi sen laajassa merkityksessä: perheeseen kuuluu myös henkilöstö, joka on ylivoimaisesti tärkein voimavara kaikkina aikoina.

Litmasen perheessä eletään sukupolvenvaihdoksen aikaa. Toimitusjohtajan tehtävät siirtyivät Tuomakselle jo vuonna 2021, jotta tietoa saatiin siirrettyä vähin erin ja aikaa jäi myös strategiakeskusteluille. Erkki siirtyi päivätyöstään eläkkeelle syyskuussa 2022 ja toimii nyt johtoryhmässä taustatukena. Seuraava etappi on Mirjan eläköityminen syksyllä 2023, ja tälläkin polulla on jo alkuaskeleet otettu. Katse on siis tulevaisuudessa, joka on mahdollisuuksia täynnä.